söndag 15 februari 2009

Kapsyleringen fungerar

Efter att ha fått flera tips av folket på SHBFs forum samt haft en mailkonversation med Svante på Humlegården har vi nu lyckats få täta kapsyler man inte kan få bort med handkraft.

Genom att sänka verktygshöjden samt att rotera flaskan och trycka ned verktyget igen så har vi fått en förslutning på flaskorna som vi testat med en behändig metod som Svante tipsade om. En flaska fylldes med kall, kolsyresatt vätska (Loranga) för att sedan kapsyleras. Därefter skakades skiten ur flaskan utan att det förhöjda trycket i flaskan lossade kapsylen.

Nu har vi bara några små förberedelser (bl.a. att rengöra 80 flaskor) innan vi ska försöka tappa upp våra första brygder på flaska. Preliminär tappdag: 22/2.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Nu MÅSTE jag snart få prova er öl det är grymt spännande.

Lycka till med buteljeringen.

Syns på lördag.

Fredrik K sa...

Spännande värre är det ja!! Men håll ut. Efter tappningen på söndag är bara ett litet moment kvar.. låta kolsyra bildas i flaskorna, så sista helgen i februari bör det vara dags för avsmakning av färdigt hembryggt öl!
Hoppas vi slipper det otrevliga scenariot att det ska ha uppstått infektion i bryggderna.

Tålamod är en hembryggarens bästa vän :-)