måndag 9 maj 2011

Bryggning - Bröllops öl

Well.. egentligen bryggde vi dessa öl 10 april, men bättre ett sent inlägg än aldrig.

Det stundar bröllop i sommar och då ska det så klart serveras hembryggd öl! Efter en del betänkande så valdes öltyper som är lätt att tycka om. Det ska ju passa gäster som inte är lika öltokiga som vi är. Så det blev en Amerikansk Pale Ale och en öltyp som vi inte bryggt förr, nämligen en kölsch.

Pale Alen baserar sig på I'm On A Boat. Den hade vi med både på SM och på Maltes hembryggarfestival. Denna gången modifierades recepten så att vi gick tillbaka till American Ale II jästen (som vi på maltefestivalen) samt att Caraaroma malten byttes mot Special B malt.

Vid bryggrodret denna dag stod Fredrik och Maria. Det inleddes med lite problem vid krossningen tack vare en slirande borrmaskin som inte ville greppa om valsverket. Lösningen fick bli att vi använde en borrhammare till att driva maltkrossen. Inte det bästa.. vår borrhammare har bara ett läge, nämligen 1200varv/min. Normalt sätt ska man köra på lågt varvtal (150-250 varv/min). Nu blev krossningen ändå helt ok. Till nästa gång får vi fixa en annan borrmaskin.

Bryggningen flöt på bra. Vi hamnade mycket bra gentemot de värdena som vi hade estimerat.
En detalj som vi normalt sätt inte mäter så noggrant är vid vilken temperatur som vi pitchar i jästen. Vi brukar kyla ner vörten så det känns lagom. Det brukar fungera bra för oss, men denna gången ville jag testa att ha stenkoll på pitchtemperatur. Därför kyldes vörten ner till 16 (kölschen) respektive 17 grader varpå jästen tillsattes. Förkultur hade förberetts med start en vecka tidigare.

Det känns som det blev en lyckad bryggning. Imorgon väntar torrhumling för pale alen och framåt helgen tappas ölen på fat. Sen får det stå och lagra till sig i kylskåp en månad.

Bryggprotokoll - Bröllopsskutan (APA) - 65%BVE
Malt
5kg Maris Otter Pale Malt
0.24kg Crystal Malt
0.06kg Special B malt

Försockringsrast 67ºC - 60minuter.

Humle
12g Nelson Sauvin (pellets) 11.10% - 30 minuter
17g Cascade (pellets) 7.60% - 30 minuter
13g Amarillo (pellets) 6.90% - 30 minuter
17g Nelson Sauvin (pellets) 11.10% - 10 minuter
30g Cascade (pellets) 7.6% - 1 minut
35g Nelson Sauvin (pellets) 11.10% - 1 minut
50g Amarillo (pellets) 6.90% - 1 minut

Jäst
4 veckor primär - Wyeast Labs #1272, American Ale II
4 dagar omtappning för torrhumling
4 veckor lagring vid kylskåps temperatur

OG 1053 - Slutvolym 23 liter - 39 IBU - 20 EBC


Bryggprotokoll - Wedding Kölsch - 65%BVE
Malt
4.45kg Pilsner malt
0.25kg Munchner malt
0.25kg Vetemalt

Försockringsrast 65ºC - 75 minuter.

Humle
40g Hallertauer Mittelfrueh (kottar) 4.2% - 60 minuter
15g Hallertauer Mittelfrueh (kottar) 4.2% - 20 minuter
20g Hallertauer Mittelfrueh (kottar) 4.2% - 5 minuter

Jäst
4 veckor primär - White Labs #WLP029 German Ale/Kölsch
4 veckor lagring vid kylskåps temperatur

OG 1045 - Slutvolym 21 liter - 24 IBU - 8 EBC

Deltagare
Fredrik och Maria

1 kommentar:

Martin sa...

Härligt! Ser fram emot bröllopet, ja och ölen :)